Læggekartofler


Sådan dyrker du kartofler i haven

Det er dejligt at spise egne friskopgravede kartofler fra haven, og det er slet ikke så svært at dyrke dem. Følg nedenstående anvisninger, så er du godt hjulpet på vej. Se vejledningen nederest på siden.


Dyrkningsvejledning

Forbehandling af kartoflerne

Det er meget vigtigt, at kartoflerne begynder at gro med det samme, de kommer i jorden. Derfor er det en god ide at forspire kartoflerne. Tag kartoflerne ud af posen og læg dem i lave kasser eller evt. gamle æggebakker. Kartoflerne skal stå lyst og lunt i ca. 3-4 uger, indtil kartoflerne har ca. 1 cm lange, grønne spirer. Pas på ikke at knække spirerne af, når du lægger kartoflerne i jorden.

 Klargøring af jorden

Kartofler fortrækker løs jord, så det bedste resultat fås ved at grave eller fræse jorden. Derefter gødes med en NPK-gødning. Der skal bruges 5 kg pr. 100 m2, som strøes ud på jorden og derefter indarbejdes i jorden med en kultivator. Læg ikke kartofler i det samme jordstykke år efter år.

 Lægning og pasning

Rækkerne rilles op ca. 6-8 cm dybe, og kartoflerne lægges med 20-25 cm mellemrum. Hyp jord over kartoflerne til kammen er 15 cm høj. Når planterne er ca. 10 cm høje lægges forsigtig jord ind under bladene. Dette gentages et par gange, indtil kammen har en højde på ca. 25 cm. Pas på ikke at dække kartoffelplanten med jord. Når der er gået kartoffel skimmel i toppen (bladene visner), eller knoldene har nået den ønskede størrelse, klippes toppen af lige over jordoverfladen og fjernes.

 Optagning og opbevaring

I løbet af sommeren bør man ikke grave flere kartofler på, end der bliver spist samme dag. Først når kartoflerne har ligget i jorden ca. 1 måned efter, at toppen er blevet klippet af, er de modne og egnede til langtidsopbevaring. Optagning skal ske i tørt vejr.